Starten met de Curly Girl (CG) Methode
De CG methode houdt in dat je producten met sulfaten, siliconen, minerale oliën, wax en uitdrogende alcohol gaat vermijden.
Het kan zijn dat de hoofdhuid in het begin wat vettig aanvoelt, dit komt omdat de hoofdhuid er aan moeten wennen om minder talg aan te maken.

Belangrijk om te weten!
Een haar bestaat uit schubben. Bij een gezonde haar liggen de schubben als een overlappende laag over elkaar. Op deze manier wordt je haar beschermd tegen invloeden van buitenaf.

Wanneer je haar in aanraking komt met warmte openen de schubben zich. Kou heeft een tegenovergestelde werking, kou zorgt ervoor dat de schubben zich weer sluiten. Om zoveel mogelijk te kunnen profiteren van dit natuurlijke mechanisme is het goed om je haren met lauw/warm water te wassen.
Voedende ingrediënten van shampoo, conditioner of een masker worden zo het best door het haar opgenomen. Om de voedende ingrediënten in het haar in te sluiten spoel je je haar na met koud water zodat de schubben zich weer sluiten.

Let op: Voordat je start met de CG methode is het belangrijk om je haareigenschappen te bepalen en een final wash uit te voeren.
Haareigenschappen bepalen
Om te weten welke CG producten geschikt zijn voor jou haar is het belangrijk om te bepalen wat je haar eigenschappen zijn.
Let op: Je haareigenschappen kunnen veranderen, daarom is het goed om deze af en toe opnieuw te bepalen!

Final wash

Pretty Curly Girl - Reset Shampoo (150ml)

Een final wash voer je uit met een shampoo met sterke sulfaten.
Let op: een final wash shampoo bevat alleen sulfaten en is niet CG vriendelijk!

De sterke sulfaten zorgen ervoor dat siliconen, minerale oliën en wax uit vorige producten uit het haar worden verwijderd. Deze ingrediënten ga je daarna vermijden.
Sulfaten zijn agressieve reinigers. Een sulfaat houdende shampoo laat je dan ook niet inwerken. Na een final wash is extra voeding in de vorm van een haarmasker aan te raden.

Wanneer je na enige tijd ervaart dat producten minder goed worden opgenomen en/of de kruldefinitie minder wordt kun je ervoor kiezen om opnieuw een final wash te doen.

Haarroutine
Stap 1: Shampoo

Wanneer je je haar best wast, 's morgens of 's avonds

Shampoo
Om build up van gebruikte producten te verwijderen gebruik je ongeveer eens per week een CG shampoo.
Na het wassen met een CG shampoo wordt een masker aangeraden.

Co wash
Een co wash zit qua reinigen tussen een conditioner en een shampoo in, het is een milde reiniger die je optioneel kunt gebruiken.
Een co wash laat je niet intrekken.

Stap 2: Voeding en verzorging
Conditioner
Tussen de shampoo wasbeurten door kun je je haar net zo vaak wassen als je wilt, dit doe je met een cg conditioner, deze laat je 5 minuten inwerken.
Een conditioner verzorgt en voedt het haar, het zorgt voor minder pluis en voorkomt dat het haar uitdroogt.

Masker
Om breuk en pluis te verminderen gebruik je eens per week een masker voor extra voeding en hydratatie. Dit doe je na de wasbeurt met shampoo.
Een masker laat je afhankelijk van het haartype 15 tot 45 minuten intrekken, houdt hierbij het advies op het etiket aan.

Leave-in conditioner
Als je haar wat meer voeding nodig heeft kun je een leave-in conditioner gebruiken, deze gebruik je na een conditioner, co wash, of masker. Anders dan een conditioner, co wash en masker spoel je een leave-in conditioner niet uit.
Let op: een leave-in conditioner kan te zwaar zijn voor wavy krullen en fijn haar.

Door met je vingers of een tangle teezer door het haar te gaan zal de conditioner, leave-in of het masker goed door het haar verdelen.
Een tangle teezer is ook ideaal om knopen en klitten uit het haar te verwijderen, dit doe je door bij de punten van het haar te beginnen en zo naar boven te werken.

Tip!
Tangle teezers zijn er met en zonder handvat. Een tangle teezer met handvat is makkelijker hanteerbaar.

Droge krullen zijn breukgevoelig, borstel je haar daarom alleen als het nat is en voorzien van conditioner, leave-in of een masker.

Stap 3: Styling
Er zijn veel stylingsproducten op de markt zoals gel, mousse, cream of custard.
Met een styling product breng je je haar in model, tegelijkertijd zorg je voor definitie en fixatie.
Begin makkelijk en kies voor 1 product. Naar mate je meer inzicht in de CG Methode krijgt kun je nieuwe producten gaan uitproberen en combineren. Je kunt dan naast een gel b.v. een mousse gaan gebruiken, deze kan de werking van een gel versterken. De meeste CG’ers gebruiken een gel omdat dit een goeie “hold” geeft.
Let op: een cream is wat zwaarder en niet geschikt voor elk haartype.

Hoe ga je te werk?
Knijp overtollig water en leave-in (als je deze gebruikt hebt) uit het haar.
Breng gel en/of mousse, cream of custard aan over de lengte van het natte haar.
Als het styling product goed over het haar verdeeld is ga je scrunchen (haar op kneden vanuit de punten naar de hoofdhuid), dit bevorderd het krulpatroon.
Bij het scrunchen ontstaat er een melkachtig mengsel van water en styling product(en).
Als je een “soppend” geluid hoort tijdens het scrunchen is het haar voldoende vochtig. Is dit niet het geval spray het haar dan flink nat met water.


Als je het krulpatroon goed in het haar hebt gescruncht kun je het overtollige vocht met een microvezeldoek van de punten naar de hoofdhuid uit het haar scrunchen.

Breng de producten aan op een paar centimeter vanaf de hoofdhuid, zorg ervoor dat alle haren bedekt zijn met product. Kam of borstel het haar daarna goed door, anders heb je kans op een combinatie van gedefinieerde krullen en plukken met minder krul en meer pluis.

The Hair Towel Krullen Handdoek | bol.com

Een gewone handdoek is over het algemeen te ruw voor haar, de ruwe stof kan je haarschubben beschadigen.
Met een microvezelhanddoek voorkom je pluis en beschadiging van het haar.
Door het gebruik van een microvezelhanddoek kan er zelfs meer kruldefinitie ontstaan.
Tip!
Je kunt i.p.v. een microvezeldoek ook een t-shirt gebruiken.

Stap 4: Drogen van het haar
Voordat je het haar gaat drogen schud je het los van de hoofdhuid, dit doe je met een Denman borstel.
Door het haar los te schudden creëer je meer volume waardoor het haar luchtiger aanvoelt.
Een Denman D3 is geschikt voor de meeste haartypen.

Denman Brush voordelen

Om je haar snel en gedefinieerd te drogen is het gebruik van een föhn met diffuser aan te raden. Bij het drogen buig je je hoofd naar voren en leg je het haar op de diffuser, hou de föhn stil. Gebruik de laagste standen qua warmte- en lucht.

De beste diffusers volgens het internet | Föhns met diffuser

Om meer volume te creëren kun je wat volume spray bij de aanzet van het haar sprayen.

Je kunt het haar natuurlijk ook aan de lucht laten drogen.

Probeer zoveel mogelijk van het natte haar af te blijven tijdens het diffusen of het drogen aan de lucht, hiermee creëer je namelijk pluis.
Als het haar helemaal droog is kun je de cast (harde laagje van de gel) eruit kneden.
Dit doe je met je handen, blijft de cast wat hard, dan kun je een heel klein beetje olie over je handen verdelen en hier de harde stukken mee weg kneden.

Tot slot!

  • Maak bij wat langer krullend haar een knot met een losse wrong op het hoofd alvorens te gaan slapen
  • Slaap op een kussenhoes van satijn of zijde, dit zorgt ervoor dat je haar minder gaat pluizen
  • In de ochtend kun je je krullen refreshen door ze een klein beetje vochtig te maken, daarna kun je je slag of krul weer in model kneden, zakt je haar snel uit dan kun je ook eerst wat styling product over je handen verdelen