Belangrijk om te weten!
De buitenkant van een haar bestaat uit schubben. Bij een gezonde haar liggen de schubben als een overlappende laag over elkaar. Op deze manier wordt je haar beschermd tegen invloeden van buitenaf.

Wanneer je haar in aanraking komt met warmte openen de schubben zich. Kou heeft een tegenovergestelde werking, kou zorgt er namelijk voor dat de schubben zich weer sluiten. Om zoveel mogelijk te kunnen profiteren van dit natuurlijke mechanisme is het goed om je haar met lauw/warm water te wassen. Voedende ingrediënten uit een conditioner, masker of leave-in worden zo het best door het haar opgenomen. Om de voedende ingrediënten in het haar in te sluiten spoel je je haar na met koud water zodat de schubben zich weer sluiten.

Krullend haar is van nature wat poreuzer/droger dan steil haar, daarom verzorg je krullend haar het best volgens de Curly Girl methode.
De Curly Girl methode houdt in dat je producten met sulfaten, siliconen, parabenen, minerale oliën, waxen en uitdrogende alcohol gaat vermijden.
De reden om sulfaten en alcohol te vermijden is omdat deze het haar uitdrogen. Siliconen en minerale oliën leggen een laagje om het haar waardoor vocht en voedende ingrediënten niet tot in het haar door kunnen dringen, wat zich uit in pluizig haar en minder gedefinieerde krullen.

Haarroutine
Stap 1: Reinigen
Shampoos
Wanneer je de CG methode gaat volgen ga je het best werken met een reset shampoo en een mild reinigende shampoo. Wanneer je je haar vaker dan 1 keer per week wast is het goed om hier een Co-wash aan toe te voegen.

Reset shampoo
Een reset shampoo gebruik je om de CG methode op te starten. Na het opstarten gebruik je hem 1 keer per 6 weken om het haar en de hoofdhuid goed te reinigen.
Een reset shampoo bevat sterke sulfaten. Deze sulfaten zorgen er voor dat siliconen, parabenen, minerale oliën en wax uit het haar en van de hoofdhuid worden verwijderd.
Sulfaten zijn agressieve reinigers, daarom laat je een reset shampoo niet inwerken.
Na het wassen met een reset shampoo zal je haar stroef aanvoelen, dit is een teken dat het haar schoon is, maar ook dat het voeding nodig heeft, daarom gebruik je na het wassen met een reset shampoo altijd een masker.
Mild reinigende shampoo
De mild reinigende shampoo gebruik je 1 keer per week.
Co-wash
Een Co-wash is een conditioner, deze gebruik je om je haar op te frissen tussen de wekelijkse wasbeurten door. Een Co-wash is geschikt voor dagelijks gebruik.
Juiste manier van haren wassen
Afhankelijk van de lengte en hoeveelheid van het haar breng je een geringe hoeveelheid shampoo aan op je handpalm. Voordat je de shampoo aanbrengt op de hoofdhuid verdeel je deze met wat water. Tijdens het wassen van de hoofdhuid verdeeld de shampoo zich vanzelf over de lengten en punten van het haar, dit herhaal je 2 keer.

Stap 2: Voeding en verzorging
Conditioner
Om het haar te voeden en na het wassen doorkambaar te maken gebruik je een cg conditioner.

Zo gebruik je conditioner op de goede manier:
1 – Gebruik een conditioner geschikt voor jouw haartype
2 – Knijp overtollig water uit het haar
3 – Gebruik niet te veel conditioner
4 – Laat de conditioner minimaal 2 minuten inwerken
5 – Spoel de conditioner uit met koud tot lauw water

Masker
Een masker is qua voeding geconcentreerder dan een conditioner. Maskers zijn er in verschillende varianten, zo zijn er maskers zonder proteïne, met kleine proteïnes en met grote proteïnes.

Welk masker heb je nodig en hoe vaak gebruik je het?
Ons haar bevat van nature proteïne en moisture, de juiste verhouding tussenbeide zorgt voor sterk, glanzend en gezond haar.
Een te veel of een te weinig aan proteïne heeft invloed op de elasticiteit van het haar.

Gezond haar heeft maar heel weinig proteïne nodig, in dit geval kun je de ene week een masker zonder en de andere week een masker met kleine proteïnes gebruiken, deze herken je aan de termen: amino acids, keratin, hydrolyzed silk, peptides.
Bij gezond haar zijn de haarschubben bijna gesloten. Om een masker goed zijn werk te laten doen is het goed om het haar extra warmte te geven. Door extra warmte gaan de haarschubben wat verder openstaan waardoor de proteïnen zich beter kunnen hechten.
Extra warmte creëer je door b.v. een warme microvezeldoek om je haar te wikkelen.

Beschadigd haar en haar dat net (ont)kleurd is heeft de 1ste paar weken na de behandeling wekelijks een masker met grote proteïnes nodig, deze herken je aan de termen: oat, wheat, rice.

Leave-in
Als je haar wat meer voeding nodig heeft kun je een leave-in gebruiken, deze gebruik je na een conditioner of masker. Anders dan een conditioner en masker spoel je een leave-in niet uit.
Let op: Bij gebruik van leave-in bij wavy en fijn haar kan de krul uit het haar zakken, mocht dit gebeuren dan is een leave-in te zwaar voor jou haar.

Conditioner, masker of leave-in breng je aan vanaf de punten van het haar richting de hoofdhuid. Hierbij vermijd je contact van het product met de hoofdhuid.
Door met je vingers of de scalpro hairbrush van Mediceuticals door het haar te gaan zal de conditioner, een masker of leave-in goed door het haar verdelen.

Een scalpro hairbrush is zeer geschikt voor mensen met een gevoelige hoofdhuid en is tevens ideaal om knopen en klitten uit het haar te verwijderen, dit doe je door bij de punten van het haar te beginnen met borstelen en zo verder naar boven te werken terwijl het product in het haar zit.

Stap 3: Styling
Er zijn veel stylingsproducten op de markt zoals gel, mousse, cream of custard.
Met een styling product breng je je haar in model, tegelijkertijd zorgt het voor definitie en fixatie.
Begin makkelijk en kies voor 1 product. Naar mate je meer inzicht in de CG Methode krijgt kun je nieuwe producten gaan uitproberen en combineren. Je kunt dan naast een gel b.v. een mousse gaan gebruiken, deze kan de werking van een gel versterken. De meeste CG’ers gebruiken een gel omdat dit een goeie “hold” geeft.
Let op: Een cream of custard is een wat zwaarder product en niet geschikt voor elk haartype.

Hoe ga je te werk?
Breng gel en/of mousse, cream of custard aan op een paar centimeter vanaf de hoofdhuid op het nog flink natte haar. Zorg ervoor dat alle haren bedekt zijn met product, kam of borstel het product daarna goed door het haar omdat je anders kans hebt op een combinatie van gedefinieerde krullen en plukken met minder krul en meer pluis.
Als het styling product goed over het haar verdeeld is ga je scrunchen (haar met je handen op kneden vanuit de punten naar de hoofdhuid), dit bevorderd het krulpatroon.
Als je tijdens het scrunchen een “soppend” geluid hoort is het haar voldoende vochtig. Is dit niet het geval, spray het haar dan flink nat met water.


Als het krulpatroon goed zichtbaar is kun je het overtollige vocht uit het haar scrunchen.
Dit doe je bij voorkeur met een microvezeldoek omdat de ruwe stof van een gewone handdoek de haarschubben kan beschadigen.

The Hair Towel Krullen Handdoek | bol.com

Met een microvezelhanddoek voorkom je pluis en beschadiging van het haar.
Door het gebruik van een microvezelhanddoek kan er zelfs meer kruldefinitie ontstaan.

Stap 4: Drogen van het haar
Voordat je het haar gaat drogen schud je het pluk voor pluk los van de hoofdhuid, dit doe je met een Denman borstel.
Door het haar los van de hoofdhuid te schudden creëer je meer volume waardoor het haar luchtiger aanvoelt.
Een Denman D3 is geschikt voor de meeste haartypen.

De beste diffusers volgens het internet | Föhns met diffuser

Om je haar snel en gedefinieerd te drogen is het gebruik van een föhn met diffuser aan te raden. Bij het drogen buig je je hoofd naar voren en leg je het haar op de diffuser, hou de föhn stil. Gebruik de laagste standen qua warmte- en lucht.
Probeer tijdens het diffusen of het drogen aan de lucht zoveel mogelijk van het natte haar af te blijven, hiermee creëer je namelijk pluis.
Als het haar helemaal droog is kun je de cast (harde laagje van de gel) met 2 à 3 druppels olie uit je haar kneden.
Voor extra volume kun je wat volume spray bij de aanzet van het haar sprayen.

Tot slot!

  • Maak bij wat langer krullend haar een knot met een losse wrong op het hoofd alvorens te gaan slapen
  • Slaap op een kussenhoes van satijn of zijde, dit zorgt ervoor dat je haar minder gaat pluizen
  • In de ochtend kun je je krullen refreshen door ze een klein beetje vochtig te maken, daarna kun je je slag of krul weer in model kneden, zakt je haar snel uit dan kun je ook eerst wat styling product over je handen verdelen